Om Svenska Öronkirurgiska Registret
Registret omfattar registrering av kirurgi vid kronisk otit vilket inkluderar trumhinneplastik, ossikuloplastik, kolesteatomkirurgi (operation av pärlcysta) och kirurgi vid andra kroniska mellanöresjukdomar. Det finns flera olika syften med kirurgin vid mellanöresjukdomar. Till dem hör att minska risken för kroniska infektioner vilka kan vara livshotande och att förbättra eller bibehålla en god hörsel. Många av ingreppen ger en förbättrad livskvalitet för patienterna.
Ofta kombineras flera olika operativa åtgärder för att ge ett så bra resultat som möjligt. Med hjälp av registret blir det möjligt att se vilka operationsmetoder som används i Sverige.
Vid återbesök registreras hörsel och operationsresultat. Patientenkäter ger återkoppling kring patientnöjdhet och upplevda komplikationer. Den insamlade datan i registret kan användas för att skapa förbättrade kirurgiska rutiner både lokalt och nationellt. Den kan också ge möjligheter till förbättrad information till patienter framöver. Dessutom kan den användas för forskning.
Det fortlöpande arbetet i Svenska Öronkirurgiska Registret leds av en referensgrupp som utgörs av medlemmar i Svensk Öronkirurgisk Förening. Registret är en del av Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- och halssjukvård och det administreras av Registercentrum Västra Götaland.
Parametrar som registreras
Registreringen görs av behandlande läkare i webbformulär efter inloggning med SITHS-kort på registrets hemsida.
- Ett operationsformulär fylls i online av kirurgen i anslutning till operationen. Här anges tidigare utförd mellanörekirurgi, målsättning med operation, ICD-diagnos, utbredning av mellanörepatologi, utfört ingrepp, operationsteknisk information, antibiotikaanvändning och hörsel.
- Ett återbesöksformulär fylls i vid återbesöket cirka ett år postoperativt (önskat intervall är 6-18 månader, tillåtet tidigaste tillfälle är 4 månader). I återbesöksformuläret anges öronstatus, om postoperativ infektion förekommit eller inte, hörselresultat och eventuella komplikationer, till exempel ansiktsförlamning, blodpropp och yrsel.
- Ett år efter operationen skickas en enkät till patienten med frågor om öronbesvär och komplikationer postoperativt, samt nöjdhet med operationen och den preoperativa informationen. Denna enkät skickas oavsett om patienten har varit på återbesök eller inte. I första hand besvaras enkäten digitalt. Av den anledningen är det viktigt att patientens e-postadress anges i operationsformuläret. Den kan också registreras i efterhand av någon annan person med inloggning. Om inte e-postadress är registrerad skickas enkäten i pappersform och då från respektive opererande klinik.
Om registret